Infra mennyezetfűtést elsősorban akkor szoktuk ajánlani, amikor semmilyen lehetőség nincs padlóra kivitelezni.

Mennyezetre rögzítésekor az alábbi dolgokat kell figyelembe venni.

  1. Ferde tetősíkra vagy sík mennyezetre kerül beépítésre
  2. Mennyezetrétegek

Meglévő felületek

  • OSB lap
  • Rabicolt nád deszkára rögzítve
  • Gipszkarton
  • Lambéria
  • Gerenda
  • Vakolt fal

A vakolt fal és a gerenda kivételével, mindegyik felsorolt réteget szinte egyformán kell előkészíteni. Ilyenkor a meglévő felületre lehet kiépíteni a rendszert.Általában a befejező burkolat a gipszkarton lesz amit utána glettelnek és festenek.

Ezeknél a rétegeknél 2 gipszkarton közé kerül a fűtőfólia. Ez azt jelenti, hogy ahol nem volt még gipszkarton, ott függesztett áll mennyezetet kell kiépíteni, majd amikor az első réteg gipszkarton felkerült, utána kell a fűtőfóliát telepíteni amit méretezve pontosan egymás mellé illesztve az 50 cm-es fóliával kell kiépíteni. Ezt követően kapja meg a következő gipszkarton réteget.

Tervezéskor érdemes mindenképp kikérni gipszkartonozással foglalkozó vállalkozó véleményét.

A villamos hálózat előkészítését gondos körültekintéssel kell elvégezni. Minden helyiséget külön áramkörrel kell ellátni és érintésvédelmi fir relét kell az elosztódobozban biztosítani ami csak a fűtés rendszert látja el. Az oldalfalon bejövő 230 v táphálózatot amit az elosztó dobozból indítunk minden esetben 2 x 2.5 átmérőjű MT sodrott rézkábellel építsük ki. 

A termosztát doboz 65 mm belső átmérő legyen oldalain csavarozható amit a bejárati ajtó mellé a villanykapcsolók mellett kell kiépíteni 140 cm-es magasságban a padlótól számítva. Gipszkarton falaknál gipszkarton szerelvénydobozt kell választani. Ebből a termosztát szerelvénydobozból kell 20 mm -es védőcsővel a mennyezetre felhozni amit pipával a gipszkartonon keresztül átfűzve lógatunk ki a mennyezetből úgy hogy az oldalfaltól elhagyunk-5-10 cm-es távolságot